I denne Månedens kaktus stiller vi skarpt på kaktussorten Opuntia - også kaldet Mickey Mouse kaktus. Vi har i denne måned udvalgt 4 forskellige Opuntia arter, som du kan finde i Kaktus København i Jægersborggade i december måned. 

Opuntia-kaktussen udgør med sit skulpturelle særpræg den perfekte - og ikke desto mindre anderledes julegave til typen, der aldrig ønsker sig noget. Giv den til en som fortjener en anderledes jule-overraskelse i år! 

Opuntia_leucotricha_(5757324015).jpg
DSC_7456_opuntia.jpg
6475831695_e92eac4b5e_b.jpg

Opuntia kaktussen er en smuk og elegant skulptur i form af dens smukke ovale, runde eller aflange skud, hvilke er besat med areoler af tykke torne, aflange pigge eller små børstelignende fimrehår, som kan være helt tætte og særdeles spidse. Opuntia kaktussens skud vil blive ved med at brede sig, og løbende danne en helt samling af smukke kaktusformationer, som fortsat vil skyde og vokse sig til et nyt skulpturelt udtryk, som over tid også kan blomstre i forskellige farver alt efter art . 

Sort og vækst 

Opuntia er en af de største slægter indenfor kaktusfamilien og vokser typisk i Amerika, men er også at finde i andre verdensdele såsom Australien og Europa. I Spanien kan man eksempelvis opleve figenkaktussen med sine smukke røde, gullige og grønne frugter – også kaldet kaktusfigner. Opuntia kaktussen vokser og breder sig alt efter forskelligt. I nogle tilfælde vil en Opuntia vokse og brede sig som en busk – og i andre tilfælde som en opadgående kompakt skulptur. vokser den og brede sig som en busk – og i andre tilfælde som en kompakt skulptur.

IMG_4996.jpg
IMG_2853.jpg
Kaktus Københavns 50 årige Opuntia leucotricha

Kaktus Københavns 50 årige Opuntia leucotricha

Pasning og pleje af din opuntia

Opuntia har som sort typisk brug for lys eller direkte sollys. Særligt hvis du gerne vil have din opuntia til at blomstre. Det er derfor optimalt at stille din Opuntia i din vindueskarm - eller i et rum med et godt lysindfald. Du kan altid stille din Opuntia udenfor om sommeren når det er tørt og solrigt.  

Dyrk din egen optuntia - og giv den til en ven!

Du kan selv dyrke din helt egen Optuntia ved blot at afskære eller knække et af kaktussens runde skudled af. Herefter lader du skuddet tørre i 2-3 dage, og putter skuddet med rod-siden ned i vand i 1o dage indtil skuddet slår små fine rødder. Efter kaktussen har slået rødder putter du skuddet i tør kaktusjord. Det er meget vigtigt at jorden er tør, for ellers kan rod-nettet rådne. Du vander først kaktusskuddet en måned efter du har sat det i tør kaktusjord. Det bedste tidspunkt på året at plante kaktusskud er fra april til juni. 

Månedens fire opuntia arter

e0a7065ea89889b5c7e50d467c460a8e.jpg

Opuntia microdasys er kendt for sine børstelignende torne i enten gule, røde eller hvide. Disse små fine torne kaldes også for dasys. Opuntia microdasys vokser i store forgrenede buske og gror eksempelvis i Mexico og rundt omkring i Amerika. Denne kaktus er en af Kaktus Københavns mest solgte kaktusser, og er kendt og ikke mindst populær på grund af sine farvestrålende torne, og ikke desto mindre berygtet for sine sylespidse torne, som næsten kun et stykke tape eller klistemærke kan fange når først de små torne bider sig fast. Opuntia Microdasys tåler direkte sollys og trives rigtig godt i din vindueskarm og eller et hvilket som helst sted med lys.

IMG_1548.jpg

Opuntia ficus indica er Kaktus Københavns spiselige kaktus. Denne kaktus kan nemlig gro spiselige kaktusfigner, som blandt andet kan bruges til at fremstille marmelade eller sirup. Både marmeladen og siruppen er også at finde i Kaktus København samt i Plant i Nordhavn. Disse er særdeles velegnet på julens lune vafler, brunkager og eller diverse morgenbrød samt ovenpå skyr eller yoghurt. Både marmeladen og siruppen er ideel, som en sjov og velsmagende mandelgave. . Stil gerne din figenkaktus et sted med rigeligt sollys så den får en masse næring til at vokse sig stor - og med tiden gro både kaktusfigner og blomster, som typisk er røde eller gule åbne blomster. 

IMG_2130.jpg
opfi_006_php.jpg

Opuntia bergeriana er efter sigende oprindeligt en hybrid. Denne kaktus er altså opstået i krydsning med andre kaktusarter. Opuntia Bergeriana vokser i mange dele af verden såsom Nord – og central Amerika samt ved Middelhavet, Australien, Afrika og Indien. Denne art er hårdfør, hvilket også kommer til udtryk i kaktussens tykke og kompakte skud, og er desuden den Opuntia art, som bedst tåler træk. Kaktussens farve er i en kølig grøn og mat farve med pigge, som er brungule og kan få smukke blomster i en dybrød farve.  

depositphotos_5826198-stock-photo-opuntia-leucotricha.jpg

Opuntia leucotricha vokser oftest i helt flade og ovale skud med tynde hårlignende pigge, som vokser sig lange og tætte. Kaktussens skud vokser sig nogle gange så tynde og lange, at de næsten fremstår cylindriske i sin form. Denne kaktus vokser bredt i Amerika – især nær Mexico og  i Florida og kan få smukke gule blomster

/ Julie Sonja, Kaktuspige hos Kaktus København

Comment